Prasa do sera

Prasa do sera

Dawniej twaróg wyrabiano z mleka zsiadłego. Podgrzane mleko gospodyni wlewała do woreczków z płótna lnianego i wkładała do drewnianej prasy, żeby usunąć serwatkę i nadać kształt twarogowi. W okresie międzywojennym świeży ser przed spożyciem opalano na gorącej płycie kuchennej, w słomie na rusztach lub w piecu chlebowym. Dzisiaj, zwłaszcza na wsi, niektóre kobiety też przyrządzają go same. Ciekawe, czy używają do jego wyrobu takiego urządzenia, jakie znajduje się w zbiorach MZKK.

Kontakt

ADRES ul. Józefa Ignacego Kraszewskiego 5B, 47-200 Kędzierzyn-Koźle
NUMER TELEFONU +48 77/ 482-36-86
ADRES E-MAIL muzeum@muzeumkozle.pl
NIP 749-20-93-530
REGON 362918230
GODZINY OTWARCIA
Poniedziałek NIECZYNNE -
Wtorek 9:00 - 13:00
Środa 9:00 - 13:00
Czwartek 9:00 - 13:00
Piątek 9:00 - 13:00
Sobota 13:00 - 17:00
Niedziela 13:00 - 17:00